За нас

.

Иво Иванчев

.

Воден от дългогодишната си любов и интерес към костенурките, през 2002 г. Иво Иванчев започва да сбъдва детската си мечта – да създаде спасителен център за сухоземни костенурки. Инвестирайки лични средства, той започва изграждането му в частен имот в с. Баня, Бургаска област,  в източната част на Еминска планина на 5 км. от морето.  Местоположението му е особено благоприятно за целта, тъй като е в сърцето на Черноморието – място, непокътнато от курортно строителство и естествено населено от двата български вида сухоземни костенурки. Разположен в края на селото, Центърът е естествено изолиран от човешко присъствие, надеждно защитен от диви и домашни животни.

.

Подготовка за освобождаване

.

През 2007 г. Иво учредява фондация „Геа Челониа”, изцяло посветена на опазването и изучаването на костенурките. Фондацията получава официално разрешение от Министерството на околната среда и водите да извършва полеви и научни изследвания на територията на нашата страна с цел опазване на двата вида сухоземни костенурки, а Центърът за костенурки е официално одобрен да функционира като спасителен център.

.

Иво с конфискувана алигаторова костенурка

.

Центърът се поставя няколко основни цели:

• разработване и изпълнение на консервационни мерки
• спасяване и връщане в природата на костенурки от местообитания, унищожени в резултат на човешка дейност
• възстановяване и стабилизиране на популациите чрез реинтродукция на млади и конфискувани костенурки
• лечение, рехабилитация и размножаване;
• изследвания върху биологията и екологията на костенурките и техните местообитания;
• образователни и информационни дейности по опазването на сухоземните костенурки.

.

Всеки пациент получава внимание и грижи

.

Всяка година Центърът дава помощ и втори шанс за пълноценен свободен живот на няколко стотин костенурки от двата вида; излюпват се и се освобождават над 200 костенурки; освобождават се в подходящи райони в природата над 250 излекувани костенурки; организират се разнообразни образователни и информационни дейности.

.

Костенурки, излюпени в центъра

.

Пак през 2007 г. Иво печели финансиране за предприемане на спешни мерки по спасяване на костенурки в новостроящи се голф-игрище и хотелски комплекс на територията на с. Топола и с. Божурец. Сформира доброволчески екип от ентусиасти, готови да съберат костенурките буквално преди багерите да минат върху тях. Близо 400 костенурки са преместени в резерват. В екипа се включват учени от БАН, специалисти от Природонаучния музей и хора, силно обичащи костенурките, между които е Ива Лаловска, студент по екология в Биологическия университет.

Ива Лаловска

След завършване на спасителната акция, Ива, която по това време се занимава с разработване на проекти, става партньор на Иво в мисията му, а също и в живота. Заедно те разработват проект за изграждане на Посетителски център и Глобалният Екологичен Фонд отпуска финансиране на фондацията за неговото изпълнение. Днес, Центърът за костенурки има зад гърба си няколко хиляди спасени, излекувани и върнати в природата костенурки, редица успешно изпълнени проекти, стотици посетители, гости и малки природолюбители, участвали в ежегодните детски лагери.

.

Иво и Ива освобождават събраните костенурки от Топола и Божурец, юли, 2007 г.

.

Иво Иванчев е член на Специализираната група за сухоземни и сладководни костенурки към комисията за оцеляване на видовете към Международния съюз за защита на природата (IUCN/SSC Tortoise and Freshwater Turtle Specialist Group), член на Българското херпетологично дружество (БХД) и Националната работна група за опазване на земноводните и влечугите в България (НРГОЗВБ). Автор на няколко публикации.

Ива Лаловска е експерт по европейски проекти, младежки и доброволчески дейности във фондацията. Магистър, специалност „Ландшафтология и опазване на природната среда“ към Геолого-географския факултет на Софийски университет и специалист еколог. Член на НРГОЗВБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *