Лагери и зелени училища

.

.

.

Програма „Зелено училище“ е предназначена да запознае отблизо детето с едни от най-древните видове животни на нашата планета – сухоземните костенурки. Освен в наблюдението и изучаването на черупчестите влечуги, децата участват и в ежедневните грижи за тях, сформират екипи и поемат отговорности. Те опознават начина на живот на костенурките и в естествената им среда по време на организираните преходи из Еминска планина.

.

Децата изграждат своята визия и светоусещане за околната среда, формират ценни навици за поведение в природата, усвояват някои основни похвати в ориентирането и туризма, а времето, посветено на творчеството развива тяхното въображение. Обучението на младите природолюбители съвсем не се изчерпва само с опознаване на костенурките. В него са адаптирани редица теми от клонове като екология и опазване на природата, зоология, ботаника, география, природосъобразен начин на живот, туризъм, ориентиране, спорт, изкуство. Заобиколени от костенурките, децата ще натрупат незабравими преживявания.

.https://youtu.be/g2iGT1giSTw

Зелените училища се провеждат в периода на активност на костенурките – от юни до септември. За децата се грижи нашият екип, заедно с професионалисти в сферата на неформалното учене и личностното развитие. Ние стимулираме личната инициатива, автентичността и самоизявата на всяко дете и подпомагаме развието на социални му умения. Групите са до 12 души, а продължителността е от 2 до 7 дни. Подходящи са за деца на възраст от 10 до 13 години. За по-малките природолюбители организираме семейни зелени училища, в които участват и техните родители.

.

Зелени училища се провеждат и по ваша заявка с включване на дейности по желание. Настаняването е в базата на центъра на палатков лагер.

.

.

Какво включва програмата?

В 7-дневната програма са включени следните дейности:

– 4 образователни прехода с водач и аниматор

– дейности по подготовка за туристически преход и поведение в планината – подреждане на раницата, избор на място за бивак, разпъване на палатка, стъкмяване на огън, ориентиране в непозната местност, изучаване на билките, приготвяне на чай и храна

– 2 прехода с радиопроследяване на костенурки – с водач и аниматор

– ежедневни дейности в помощ на костенурките – хранене, поене и много други

– приложно изкуство и театър

– спортни занимания – йога, федербал, футбол, забавни групови игри

Включени са още: групова застраховка, хранене, учебни материали и инструментариум, творческа работилница, преход с водач и аниматор, преход с радиопроследяване на костенурки.

.

.

Теми, адаптирани според възрастовата група

– Костенурките на земята

– Представяне на основните дейности на центъра

– Що е това костенурка

– Защо изчезват костенурките

– Как да помогнем за оцеляването им

– Полеви техники при работа с костенурки

– Освобождаване на костенурки обратно в природата

– Запознаване с радио-проследяването като научноизследователски и консервационен метод

– Защо костенурката не е подходяща за домашен любимец

– Земноводни и влечуги в България

– Да се запознаем с птиците

– Да опознаем растенията

– Билките около нас

– Що е то компостиране

Тридневно обучение като част от екофорум, проеведен в Центъра за костенурки през 2010 г.

Графикът на групите се уточнява всеки сезон. Следете сайта ни за актуална информация!

.

Първият младежки лагер, проведен в Центъра за костенурки през далечната 2009 година

Вашият коментар