Със застудяването костенурките започват да се подготвят за зимен сън. Това за тях е период на покой, а за нас – време на усилена работа за да обгрижим онези от тях, които ще останат будни. А напролет силните и здравите ще ни напуснат, за да се върнат у дома – в дивата природа, където им е мястото. Заедно с тях ще освободим и бебетата, излюпени през последните три години, които също ще намерят мястото си под слънцето. Процесът на адаптация не е лек и е рисков, но неизбежен.

Отново свободни

Често посетителите ни питат дали бебета не са твърде малки за да се освобождават и защо не задържаме болните пациенти при нас, вместо да ги пускаме и да рискуваме да им се случи нещо лошо. Истината е , че не бива, колкото и на човек да му се иска да ги задържа. Не може и не трябва да се обрича на живот в плен едно толкова свободолюбиво същество като костенурката. Ще задържим обаче тези от тях, които по стечение на нещастни обстоятелства са останали инвалиди или липсват части от така сигурната защитна черупка. През този сезон имахме повече от всякога тежко пострадали пациенти и 11 от тях ще останат завинаги в Центъра, защото са ранени по начин, който няма да им позволи да оцелеят в природата.

Най-тежко пострадалите са жертвите по пътищата

Вече напредваме с подготовката на второто помещение за лечение на ранени костенурки през зимата. В края на миналата зима с помощта на десетки дарители и спонсорството на Балкантел ООД завършихме така нужната ни термокъщичка и настанихме в нея 16 костенурки.

Зимното помещение е с отлична изолация, термични и светлинни свойства

Сега продължаваме с подготовката на терена за втората термокъщичка. В дарителската кампания се включват много приятели на костенурките и заедно с тях фирма „Сиела Норма” АД, което стана наш партньор, редом с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и „Балкантел” ООД. От сърце Ви благодарим, защото без Вас няма да успеем да се справим финансово! Всеки желаещ може да подкрепи дарителската ни кампания.

Част от костенурките са тежко ранени пациенти, които ще бъдат под наблюдение през зимата

Related Posts

Вашият коментар