Центърът за костенурки празнува своята десет годишнина

С много емоционален заряд Центърът за костенурки отбеляза своя десети рожден ден на 12 септември 2017 г.

Наши гости бяха началникът на отдел „Биологично разнообразие“ към Дирекция Национална служба за защита на природата“, МОСВ – г-н Валери Георгиев, директорът на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – г-жа Ренета Колева, представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас и Монтана, кметът на село Баня – г-н Емил Огледалов, представители на Народно читалище „Пробуда-2016” – село Баня, колеги и приятели от Зоологическата градина в град София, Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора, Природонаучния музей в София, WWF, Софийски университет СУ „Климент Охридски”, деца от Баня и Обзор, които внесоха много настроение на празника, жители на селото.

След приветствените думи на управителя на Центъра за костенурки – Иво Иванчев, гостите бяха запознати с всички обитатели, включително и впечатляващите „чудовищни” алигаторови костенурки. Те разгледаха и инкубатора, в който очакваме да се излюпят още дузина бебенца. Много радост, особено сред децата, донесе шипоопашато костенурче, току-що излюпено край едно от гнездата във външните заграждения.

Децата се включиха в конкурс за най-добра рисунка, посветен на костенурките, а най-добрите художници бяха наградени. Много настроение и свежест на празника създаде детската фолклорна формация „Илинденче” към НЧ „Пробуда-2016” – село Баня, която се представи с няколко прекрасни изпълнения.

Празникът завърши с освобождаването на 13 шипобедрени и 17 шипоопашати костенурки, излюпени и отгледани в Центъра, в което се включиха голяма част от гостите и децата от село Баня. Събитието беше отразено от регионалните и национални медии, наред с резултатите от завършилия проект „Българо-швейцарско партньорство за развитие на Центъра за костенурки на Фондация „Геа Челониа”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *