Туризъм

.

Центърът за костенурки се намира в село Баня, ощина Несебър, в полите на красивата Еминска планина, заемаща най-източните дялове на Стара планина и в непосредствена близост до Черно море. Село Баня е разположено от двете страни на главния път Варна-Бургас, като от двете му страни се издигат Еминския дял на Балкана и Обзорските височини. Центърът се намира на 18 км. от курортен комплекс Слънчев бряг, на 25 км. от града-музей Несебър, на 65 км. от Бургас и на 75 км. от Варна. GPS координатите на центъра са: N42.775984 и Е27.823688, а надморската височина е 190 м.

.

Изглед от Еминска планина и Черно море

.

На 6 км. от центъра се намира крайбрежната ивица на Черно море със защитена местност Иракли, интересна с живописния си девствен плаж, където на самия пясък гнездят редки видове птици. Плажът Иракли е голямо природно богатство, привличащо много туристи. Река Вая разделя плажа на две части – плаж Вая, снабден с плажни съоръжения (бар, чадъри, шезлонги, маси, душове) и неохраняемия плаж Иракли, подходящ за диво къмпингуване. Уникалното съчетание на планински и морски климат и естествената, почти непокътната природна красота, правят района изключително атрактивно и предпочитано място за селски и екотуризъм. Районът е отдалечен от индустриални центрове и се радва на чист въздух и много зеленина. Изпъстрен е със защитени територии, естествена растителност и богат животински свят.

.

Шипоопашата костенурка в непосредствена близост до Центъра

.

През последните няколко години Центърът за костенурки започна да развива херпетологичен туризъм (наблюдение на земноводни и влечуги), със средствата от който подпомага консервационната си работа и издръжката на приетите животни. За любителите на костенурките и останалите представители на влечугите и земноводните предлагаме различни варианти за наблюдение, както в Центъра, така и в естествената им среда. Разработихме 7 туристически програми, предлагани самостоятелно или в 8 различни пакета според продължителността на престоя. Херпетологичните наблюдения са в рамките на еднодневна екскурзия и са с включен транспорт до дестинация по Черноморското крайбрежие и водачество на български или английски език. Гостите се настаняват в Центъра. Освен херпетологичните обиколки, предлагаме още радио-проследяване на костенурки в естествената им среда, фотографиране на костенурки, както и на птици от укритие в двора; полудневни или целодневни екскурзии до исторически, архитектурни и археологически културни обекти и събития.

Вашият коментар