Как проследяваме костенурките след тяхното освобождаване в природата?

В периода 2008-2011 г. екипът ни извърши поредица от спасителни акции на костенурки по българското Черноморско крайбрежие от места с интензивно и мащабно строителство. Най-често това бяха строителни площадки на бъдещи голф игрища и затворени хотелски комплекси.

Строителна площадка на голф игрището край с. Топола. Близо 200 костенурки бяха спасени от настъпващите багери.

Животните бяха преместени в нови местообитания в защитени територии, където след това бяха наблюдавани как се справят с приспособяването си към новите условия. Благодарение на проект финансиран от английския фонд People’s Trust for Endangered Species (PTES), през 2009 г. закупихме оборудване за радио проследяване. 10 костенурки бяха освободени с монтирани на черупката им предаватели, излъчващи радио сигнал, който се улавя чрез системата антена – приемник и позволява на изследователя да намира костенурките, дори когато са заровени в дупките си за почивка, естивация или хибернация. Костенурките се локализират чрез GPS, а данните се визуализират чрез GIS софтуер.

Проследяването на преместените костенурки даде ценна информация за това до каква степен стреса от преместването влияе върху адаптацията им в новия район. Постигнатите резултати са основа за прилагане на дългосрочни програми за опазване на двата вида сухоземни костенурки и най-вече за подобряване качеството на подобни спасителни акции.

Проследяване на костенурки, преместени от разрушени местообитания в нови, намиращи се в защитени територии

Related Posts

Вашият коментар