Костенурка в… кофа

.

Днес ще ви разкажем историята на едно малко бебе-костенурка. То дойде при нас в една късна зимна вечер. Ще кажете – какво прави една костенурка през зимата? Нали тогава костенурките спят зимния си сън? Така е, но това бебе има по-странна съдба. Намерено е в кофа, със засъхнал цимент по страните и̍ във входа на блок във Варненския квартал Левски. Костенурчето тихо, но упорито чегърта за да излезе на свобода. Чува го малко момиче и семейството му го прибира.

Костенурчето веднага след приемането му

Търсейки информация в Интернет, те разбират, че сухоземните костенурки по това време спят зимния си сън и това бебе изобщо не би трябвало да е активно, а още повече да е в града сред хората и то в кофа, използвана при отдавна завършилия ремонт на входа. Колко ли е стояло там? След като го измиват и стоплят, семейството установява, че малкото не може да отвори очички, не се движи и има огромен „израстък на коремчето”. Семейството не знае какво да прави с животинката и бързо намира институция, която се занимава точно с тези животни. На другия ден костенурчето е прието в Центъра за костенурки.

То е излюпено предишната есен, вероятно е било намерено и донесено в града. Как се е озовало в онази кофа, остава загадка. Състоянието му не е добро. То е много слабичко, дехидратирано, с инфекция на очите, а храносмилателната система изобщо не функционира. „Израстъкът на коремчето” е всъщност яйчната торбичка, която му е служила като пъпна връв, от която е черпило хранителни вещества, докато е било в яйцето. Тя не е абсорбирана и е засъхнала. Сега за бебето се грижим, заедно с останалите пострадали пациенти, които по време на зимния сън трябва да останат на лечение докато се възстановят.