Къде се намираме?

.

Изглед от Еминска планина и Черно море

Центърът за костенурки се намира в село Баня, ощина Несебър, в полите на красивата Еминска планина, заемаща най-източните дялове на Стара планина и в непосредствена близост до Черно море. Местоположението му е особено благоприятно за целта, тъй като е в центъра на район, естествено населяван и от двата вида сухоземни костенурки. Еминска планина е висока само 621 м. и представлява широк и горист масив. Разположен е на около 180 м. надморска височина, в края на селото, което го прави естествено изолиран от човешко присъствие, надеждно защитен от диви и домашни животни.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Banya_by_Apexvision.jpg
Изглед от с. Баня, снимка Марин Маринов, Apexvision

Село Баня е разположено от двете страни на главния път Варна-Бургас, като от двете му страни се издигат Еминския дял на Балкана и Обзорските височини. Центърът се намира на 18 км. от курортен комплекс Слънчев бряг, на 25 км. от града-музей Несебър, на 65 км. от Бургас и на 75 км. от Варна. GPS координатите на центъра са: N42.775984 и Е27.823688.

.

.

Шипоопашата костенурка в непосредствена близост до Центъра

На 6 км. от Центъра се намира крайбрежната ивица на Черно море със защитена местност Иракли, интересна с живописния си девствен плаж, където на самия пясък гнездят редки видове птици. Плажът Иракли е голямо природно богатство, привличащо много туристи. Река Вая разделя плажа на две части – плаж Вая, снабден с плажни съоръжения (бар, чадъри, шезлонги, маси, душове) и неохраняемия плаж Иракли, подходящ за диво къмпингуване. Уникалното съчетание на планински и морски климат и естествената, почти непокътната природна красота, правят района изключително атрактивно и предпочитано място за селски и екотуризъм. Районът е отдалечен от индустриални центрове и се радва на чист въздух и много зеленина. Изпъстрен е със защитени територии, естествена растителност и богат животински свят.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е img-56-1.jpg
Плаж Иракли и част от защитена местност „Иракли“

.

.

Вашият коментар