Местоположение и околност

.

Центърът за костенурки се намира в село Баня, ощина Несебър, в полите на красивата Еминска планина, заемаща най-източните дялове на Стара планина и в непосредствена близост до Черно море. Еминска планина е висока само 621 м. и представлява широк и горист масив. Местоположението му е особено благоприятно за целта, тъй като е в центъра на район, естествено населяван и от двата вида сухоземни костенурки. Разположен е на около 180 м. надморска височина, в края на селото, което го прави естествено изолиран от човешко присъствие, надеждно защитен от диви и домашни животни.

Изглед от билната част на Еминска планина към Иракли и Обзор

.

Село Баня е разположено от двете страни на главния път от Варна за Бургас, като от двете му страни се издигат Еминския дял на Балкана и Обзорските височини. Землището му е включено в екологичната мрежа Натура 2000. Центърът се намира на 18 км. от курортен комплекс Слънчев бряг, на 25 км. от града-музей Несебър, на 65 км. от Бургас и на 75 км. от Варна и на 9 км. северозападно от н. Емине. 

.

Изглед от с. Баня, снимка Марин Маринов, Apexvision

.

На 6 км. от центъра се намира крайбрежната ивица на Черно море със защитена местност Иракли, интересна с живописния си девствен плаж, където на самия пясък гнездят редки видове птици. Плажът Иракли е голямо природно богатство, привличащо много туристи. Река Вая разделя плажа на две части – плаж Вая, снабден с плажни съоръжения (бар, чадъри, шезлонги, маси, душове) и неохраняемия плаж Иракли, подходящ за диво къмпингуване.

.

Плаж Иракли и част от защитена местност „Иракли“

.

Уникалното съчетание на планински и морски климат и естествената, почти непокътната природна красота, правят района изключително атрактивно и предпочитано място за селски и екотуризъм. Районът е отдалечен от индустриални центрове и се радва на чист въздух и много зеленина. Изпъстрен е със защитени територии, естествена растителност и богат животински свят.GPS координатите на центъра са: N42.775984 и Е27.823688, а надморската височина е 190 м.

.

.

.

Вашият коментар