Фондация Геа Челониа Опазване и изучаване на сухоземните костенурки в България

ФОНДАЦИЯ   ГЕА   ЧЕЛОНИА

Опазване на сухоземните костенурки в България

 

 

 

Фондация Геа Челониа: Опазване и изучаване на сухоземните костенурки в България

Седмица на костенурката

От 23 до 30 май т.г. в Центъра за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки се проведе среща на екипа на Фондация „Геа Челониа” и представители на Швейцарската общност на интереси към костенурките (Schildkroten-Interessengemeinschaft Schweiz) под надслов „Седмица на костенурките”. Срещата е част от проект „Българо-швейцарско партньорство за развитие на Центъра за костенурки на Фондация „Геа Челониа”, изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Целта на проекта е да се повиши ефективността и ролята на Центъра за костенурки като спасителен, туристически и научен център чрез изграждане на устойчиво партньорство с швейцарска организация, работеща за опазване на костенурките, прилагане на опита и при отглеждане, размножаване и рехабилитация на костенурки и възприемане на стандарти на работа в европейските спасителни центрове.

Екипът на ФГЧ и експерти от SIGS

По време на „Седмицата на костенурките” швейцарските експерти проведоха обучение на българския екип и посетиха интересни природни кътчета по Българското Черноморско крайбрежие – обект на интерес за наблюдение на влечуги и земноводни животни в естествената им среда. Подобен вид алтернативен туризъм е нов за нашата страна, но е много привлекателен на запад. Идеята на Фондация „Геа Челониа” е да популяризира така наречения херпетологичен туризъм сред швейцарските туристи. По време на срещата в Центъра за костенурки на двудневно посещение беше Н. Пр. Регина Ешер, посланик на Швейцария в България, придружена от Герасим Герасимов, национален програмен директор на Швейцарско Бюро за сътрудничество и Томас Галати, отговорен за връзки с швейцарските туристи.

Управителят на ФГЧ с Н.Пр. посланик Регина Ешер

Гостите, заедно с представителите на Швейцарската общност на интереси към костенурките и Фондация „Геа Челониа” се срещнаха с Димитър Николов, кмет на Бургас, с когото дискутираха българо-швейцарските икономически отношения, както и възможността за алтернативен туризъм в района. Делегатите посетиха остров Св. Анастасия, където намериха малка сухоземна костенурка. През втория ден от посещението на посланик Ешер управителят на Фондация „Геа Челониа” - Иво Иванчев организира кратък херпетологичен тур из околностите на село Баня, където бяха наблюдавани диви костенурки и такива освободени след престой от Центъра, редица други влечуги, както и земноводни.

Официална среща с кмета на Бургас

В края на срещата партньорите дискутираха визитата на екипа на Фондация „Геа Челониа” в Швейцария, където на свой ред ще посетят станции за подслон на костенурки и ще представят резултатите от проекта си.

Повече за срещата с кмета на Бургас, състояла се на 26 май т.г. прочетете тук .

Фотогалерия

 

Сред костенурките от Центъра